01A PROJEKT

Jernbanebyen

YDELSER

Byplanlægning, træregistrering, naturregistrering, flagermusregistrering, registrering markfirben, biodiversitetskoncepter, DNGB, Handleplan for biodiversitet, strategi for biodiversitet, lokalplan, beplantningsstrategi

ARTER

Flagermus, kappeugle, dværgblåfugl, stor flagspætte, hare, ræv, husrødstjert, mursejler, skovskade, rødstjert, sørgekåbe, sejlgræshoppe, skovhullæbe, ru bittermælk

STØRRELSE

555.000 kvm

HVOR

København, Danmark

HVORNÅR

2021 -

KUNDE

NREP, Freja Ejendomme, DSB

SAMMEN MED

Cobe, Urban creators, COWI, Arcgency, EKJ, Mark Vacher, Sandra Lori, 103

1. præmie i arkitektkonkurrence. Som en del af Team Cobe, er Metropolitan Metaculture med til at udvikle Jernbanebyen – et af de sidste industrielle områder i centrum af København. Jernbanebyen vil danne rammen om en ny byudvikling, hvor fortid og nutid smelter sammen og skaber 4.500 nye boliger og arbejdspladser til 8.000 mennesker. Jernbanebyen vil være et tæt og grønt byområde med mere end 11 hektar grønne områder og 8 hektar grønne gader. Projektet forvandler det tidligere Godsbaneterræn til et dynamisk og bæredygtigt byområde, hvor grønne elementer integreres i alle aspekter af udviklingen. Indsatser for bynatur og biodiversitet skal være med til at sikre, at naturen ikke blot bevares, men også styrkes som en central del af Jernbanebyens identitet.
I udviklingen af Jernbanebyen har Metropolitan Metaculture gennemført omfattende naturregistreringer for at sikre en dyb forståelse af områdets eksisterende biodiversitet. Dette arbejde omfatter detaljerede kortlægninger af plante- og dyreliv, vurderinger af bevaringsværdige træer, samt analyser af levesteder for beskyttede arter som flagermus og markfirben. Naturregistreringerne har været afgørende for at skabe en plan, der ikke blot bevarer, men også fremmer en rig og dynamisk biodiversitet.
“Jernbanebyen er karakteriseret ved en stor beplantningsvariation, hvor historisk brug og drift har givet anledning til en mosaik af forskellige habitater.”

- Byplanlægger og geograf Julie Stjerneby, Naturregistreringer for Jernbanebyen, november 2023

Jernbanebyen har en stærk kobling til baneterrænet. Det er levested for en lang række arter, der trives i det varmere mikroklima. Grus og skærver efterligner det tørre steppelandskab, som tillader nøjsomme flora-arter og varmeelskende insekter. Som følge af lange uafbrudte strækninger er baneterrænet også en vigtig spredningskorridor for vilde arter, hvor mange arter er indvandret til Danmark fra det mildere klima syd på.